top of page

Dry Needling

Dry needling wordt ingezet als ondersteuning bij de behandeling van spierklachten. ​De effecten van de behandeling zijn vaak direct merkbaar. 

Dry needling is een specifieke behandelmethode. Onze therapeuten hebben naast een specifieke opleiding zeer ruime ervaring opgedaan en een hoge patiënt tevredenheid.

CVFF-12.jpg

Pijnlijke spieren zijn vaak betrokken bij lichamelijke klachten. Dry needling is een behandelmethode binnen de fysiotherapie waarbij spieren worden aangeprikt en hierdoor snel en langdurig ontspannen. Hiervoor wordt een acupunctuurnaald gebruikt.

 

Een van onze fysiotherapeuten zal allereerst door een gesprek en gericht onderzoek uw klachten analyseren. Daarna worden de spieren nader onderzocht, die mogelijk uw pijn veroorzaken. Specifiek wordt in die spieren gezocht naar die bewuste triggerpoints. Precies die plaatsen zal de fysiotherapeut gaan behandelen om de spieren te ontspannen.

 

​Een triggerpoint is een 'knoop' in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn op afstand veroorzaakt. Trigger points kunnen zich uiten in:

  • Pijn/stijfheid lokaal in een spier en ook pijn elders ‘op afstand’;

  • Bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten;

  • Verminderde kracht in de betrokken spier(en);

  • Pijn ontwijkend gedrag; je gaat ‘anders’  bewegen;

  • Tintelingen in arm/been, hoofdpijn, duizeligheid.

​De behandeling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje worden deze punten in de spier(en) ontspannen. Bij langdurige klachten zal de fysiotherapeut vaak meerdere spieren behandelen in uw arm of been, alsmede de spieren langs de wervelkolom.

Het inbrengen van het naaldje voelt u in principe niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Vaak voelen de behandelde spieren wel vermoeid en zwaar aan, maar dat is meestal van kortere duur.

 

Deze methode is een onderdeel van een normale fysiotherapie behandeling. Indien u aanvullend verzekerd bent, vallen de kosten voor dry needling hieronder.

bottom of page