top of page

Oncologie fysiotherapie

De oncologische revalidatie ​vindt in onze praktijk zowel individueel als in groepsverband plaats.

 

Samen met u maken we een behandelplan dat het beste aansluit naar uw mogelijkheden en wensen. 

CVFF-02.jpg

In Nederland komt kanker steeds vaker voor. Sinds enkele jaren bestaat er voor fysiotherapeuten de mogelijkheid zich te specialiseren in het behandelen van mensen die leven met kanker of de gevolgen daarvan. Iemand die met kanker te maken krijgt kan last krijgen van complicaties en klachten voor, tijdens en na de behandelingen. 

Een van onze gespecialiseerde oncologie fysiotherapeut(e) zal in een intakegesprek inventariseren welke klachten er zijn en de behandelmogelijkheden bespreken. Dit kan zo simpel zijn als het geven van praktische tips voor het dagelijks leven, sport en werk, tot het behandelen en trainen. De oncologie fysiotherapeut(e) zal op maat begeleiding aanbieden, specifiek gericht op de klachten en mogelijkheden van de persoon.

 

Klachten die veel voorkomen bij kanker zijn onder andere:

 

  • Conditie- en krachtverlies. Iemand wordt sneller moe, is minder sterk, moet vaker even gaan zitten of zelfs slapen.

  • Langdurige (vaak ernstige) vermoeidheid of gebrek aan energie. Deze gaat niet voorbij met rust, alles kost veel meer moeite.

  • Beperkingen in het bewegen van gewrichten.

  • Pijn door de behandelingen of operaties.

  • Niet lekker in zijn vel zitten, verdrietig of zelfs depressief zijn, minder zelfvertrouwen hebben.

  • Ook kan er natuurlijk sprake zijn van veel angst en onzekerheid.

 

Het is verstandig om alle klachten en complicaties te bespreken met de specialist of de oncologieverpleegkundige. Maar nu is er ook de mogelijkheid om met dergelijke klachten een afspraak te maken bij de oncologie fysiotherapeut(e).

 

Uit onderzoek is gebleken dat de behandeling van de oncologie fysiotherapeut(e) op zowel de korte- als de lange termijn zeer effectief is.

De oedeemtherapeut(e) bestaat langer en is meer bekend. De oedeemtherapeut(e) behandelt zeer effectief de vochtophopingen in het lichaam onder andere naar aanleiding van de behandeling bij kanker. Mocht er, naast andere klachten, ook sprake zijn van oedeem (vochtophoping), dan is de combinatiebehandeling van de oncologie fysiotherapeut(e) met de oedeemtherapeut(e) aan te raden.

 

De reacties van de oncologiepatiënten die zijn behandeld zijn erg positief. Ze geven aan het zeer prettig te vinden dat ze door een therapeut(e) worden behandeld die hun situatie begrijpt. Die begrijpt hoe ingrijpend kanker en de gevolgen ervan zijn. Iemand die verder kijkt dan enkel het fysieke of de ziekte, die echt aandacht heeft en tijd neemt voor de persoon. Die een luisterend oor biedt wanneer het nodig is. Een therapeut(e) die dingen uit kan leggen en duidelijkheid kan geven in mogelijkheden en verwachtingen van de therapie. Een therapeut(e) waarbij je het vertrouwen kunt hebben dat hij voldoende kennis heeft om te bepalen wanneer het nodig is de arts in te schakelen. Vaak lijkt ieder signaal in het lichaam een alarm wanneer er sprake van kanker is (geweest). De oncologie fysiotherapeut(e) is opgeleid om de ‘gewone’ signalen te onderscheiden van de echte alarmsignalen.

De specialist of oncologieverpleegkundige kan een verwijzing geven voor de oncologie fysiotherapeut(e).

bottom of page