Oncologie fysiotherapie

 

In Nederland komt kanker steeds vaker voor. Het aantal keer dat de diagnose kanker zal worden gesteld, zal naar verwachting stijgen van 78.000 keer in 2008 tot 95.000 keer in 2015. Er wordt verwacht dat het aantal mensen dat lééft met kanker of de gevolgen hiervan zal stijgen van 366.000 in 2000 tot 692.000 in 2015.

Sinds enkele jaren bestaat er voor fysiotherapeuten de mogelijkheid zich te specialiseren in het behandelen van mensen die leven met kanker of de gevolgen daarvan. Op enkele plaatsen in Nederland bestaat de opleiding tot oncologie fysiotherapeut. Tijdens deze opleiding leert de fysiotherapeut alles over kanker, de mogelijke gevolgen ervan en de verschillende behandelmogelijkheden.

Iemand die met kanker te maken krijgt kan last krijgen van complicaties en klachten voor, tijdens en na de behandelingen. Klachten die veel voorkomen bij kanker zijn onder andere:

 

• Conditie- en krachtverlies. Iemand wordt sneller moe, is minder sterk, moet vaker even gaan zitten of zelfs slapen.

• Langdurige (vaak ernstige) vermoeidheid of gebrek aan energie. Deze gaat niet voorbij met rust, alles kost veel meer moeite.

• Beperkingen in het bewegen van gewrichten.

• Pijn door de behandelingen of operaties.

• Niet lekker in zijn vel zitten, verdrietig of zelfs depressief zijn, minder zelfvertrouwen hebben.

• Ook kan er natuurlijk sprake zijn van veel angst en onzekerheid.

Het is verstandig om alle klachten en complicaties te bespreken met de specialist of de oncologieverpleegkundige. Maar nu is er ook de mogelijkheid om met dergelijke klachten een afspraak te maken bij de oncologie fysiotherapeut.

De oncologie fysiotherapeut zal in een intakegesprek inventariseren welke klachten er zijn en de behandelmogelijkheden bespreken. Dit kan zo simpel zijn als het geven van praktische tips voor het dagelijks leven, sport en werk, tot het behandelen en trainen. Door de specifieke opleiding van de oncologie fysiotherapeut zal er op maat begeleiding worden aangeboden, specifiek gericht op de klachten en mogelijkheden van de persoon.

Uit onderzoek is gebleken dat de behandeling van de oncologie fysiotherapeut op zowel de korte- als de lange termijn zeer effectief is.

De oedeemtherapeut bestaat langer en is meer bekend. De oedeemtherapeut behandelt zeer effectief de vochtophopingen in het lichaam onder andere naar aanleiding van de behandeling bij kanker. Mocht er, naast andere klachten, ook sprake zijn van oedeem (vochtophoping),dan is de combinatiebehandeling van de oncologie fysiotherapeut met de oedeemtherapeut aan te raden.

De reacties van de oncologiepatiënten die zijn behandeld zijn erg positief. Ze geven aan het zeer prettig te vinden dat ze door een therapeut worden behandeld die hun situatie begrijpt. Die begrijpt hoe ingrijpend kanker en de gevolgen ervan zijn. Iemand die verder kijkt dan enkel het fysieke of de ziekte, die echt aandacht heeft en tijd neemt voor de persoon. Die een luisterend oor

biedt wanneer het nodig is. Een  therapeut die dingen uit kan leggen en duidelijkheid kan geven in mogelijkheden en verwachtingen van de therapie. Een therapeut waarbij je het vertrouwen kunt hebben dat hij voldoende kennis heeft om te bepalen wanneer het nodig is de arts in te schakelen. Vaak lijkt ieder  signaal in het lichaam een alarm wanneer er sprake van kanker is (geweest). De oncologie fysiotherapeut is opgeleid om de ‘gewone’ signalen te onderscheiden van de echte alarmsignalen.

De specialist of oncologieverpleegkundige kan een verwijzing geven voor de oncologie fysiotherapeut, ook is het mogelijk om zonder  verwijzing een afspraak te maken.

OPENINGSTIJDEN:

Locaties en openingstijden:

Valkenswaard

Medisch centrum Emmalaan

Emmalaan 9
5554 JM Valkenswaard
040-2013664

 

Wij werken samen met:

Bergeijk

Mr. Pankenstraat 5

5571 CP Bergeijk

0497-571611

Maandag

Dinsdag

Woensdag

Donderdag

Vrijdag

Zaterdag

Zondag

08.00 - 18.00

08.00 - 21.00

08.00 - 18.00

08.00 - 21.00

08.00 - 18.00

gesloten

gesloten

Maandag

Dinsdag

Woensdag

Donderdag

Vrijdag

Zaterdag

Zondag

08.00 - 21.00

08.00 - 18.00

08.00 - 18.00

08.00 - 21.00

08.00 - 18.00

gesloten

gesloten

ClaudicatioNet

ClaudicatioNet

SMC Sportmáx

SMC Sportmáx

MS Zorg Nederland

MS Zorg Nederland

Schoudernetwerk Noord-Brabant

Schoudernetwerk Noord-Brabant

FysioTopics Nederland

Fysiovisie

Fysiovisie