top of page

Oedeem fysiotherapie

Onze oedeem therapeuten kunnen door middel van manuele lymfedrainage, zwachtelen en tapen het vocht afvoeren naar de bloedsomloop. 

Patienten met lipoedeem kunnen ook bij ons terecht voor behandeling. Voor meer informatie over deze behandeling vraagt u naar onze oedeem therapeuten.

CVFF-08.jpg

Oedeem is een abnormale ophoping van vocht in het weefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht. Er zijn verschillende vormen van oedeem, afhankelijk van de oorzaak.

Één van de meest bekende vormen is lymfoedeem. Lymfoedeem treedt op wanneer er in aanleg te weinig lymfevaatjes zijn doordat er een beschadiging van het lymfestelsel ontstaat. Het kan voorkomen in alle ledematen, in het gelaat of op de romp. De meest bekende vorm van beschadiging is t.g.v. een operatie en/of bestraling bij diverse vormen van kanker. 


Samen met het borstcentrum van het MMC zijn wij actief bezig om de behandeling postoperatief verder te verbeteren.

 

De eerste keer dat u komt, vindt er een vraaggesprek plaats over de klachten en wordt u lichamelijk onderzocht. Hierbij wordt ook gemeten in welke mate er sprake is van oedeem. Daarna kan de behandeling gestart worden.

 

De therapie kan bestaan uit:

  • Manuele lymfedrainage. Deze massage techniek wijkt af van de gewone massage. De handen maken met een lichte druk en een constant tempo een cirkelvormige beweging.

  • Oefentherapie

  • Compressietherapie

  • Lymfetaping

  • Adviezen m.b.t. huidverzorging, zelfzorg, werk en sport.

bottom of page