top of page

Mastitis
(borstontsteking)

Borstontsteking komt vaak voor bij moeders die hun kind de borst geven. De speciaal opgeleide fysiotherapeut(e) kan met ultrageluid (echografie) de ontsteking verhelpen. Hierdoor kan het gebruik van antibiotica voorkomen worden.​

CVFF-08.jpg

Wanneer melk in je borst niet of niet goed eruit kan komen, ontstaat er stuwing in een melkkanaal. Hierdoor ontstaat er een harde en pijnlijke plek, als je er koorts bij krijgt is er sprake van een borstontsteking. Wordt een ontsteking niet goed of onvoldoende behandeld kan het zelfs een abces worden.

 

Indien een melkkanaal te vol zit, gaat het uiteindelijk melk lekken buiten de kanaaltjes. Melk komt dan terecht in het omliggende borstweefsel. Je lichaam ziet de melk op die plek, als een lichaamsvreemde stof. Het weefsel raakt geïrriteerd en je lichaam reageert hierop met ontstekingsklachten. 

 

Ultrageluid behandeling

Een Canadese kinderarts (Jack Newman) heeft de nieuwe behandelingsmethode met ultrageluid (echografie) ontdekt. De resultaten zijn erg positief. De klachten en koorts van verstopping of ontsteking zijn vaak binnen enkele uren opgelost. Hierdoor wordt vaak voorkomen dat je antibiotica nodig hebt. Antibiotica verstoort de darmflora waardoor er gemakkelijk een schimmelinfectie (spruw) kan optreden. Vandaar dat deze behandeling zo belangrijk is!

De behandeling is niet schadelijk of belastend voor de borst. Het bestaat uit minimaal twee sessies op twee opeenvolgende dagen. Iedere pijnlijke plek wordt 5 minuten behandeld, hier merk of voel je niks van. Belangrijk is om daarna de borst direct te legen door te voeden of kolven. 

 

De meeste zorgverzekeraars vergoeden de behandeling gedeeltelijk of geheel vanuit een aanvullende verzekering fysiotherapie.

bottom of page